Eigen inbreng steeds belangrijker

Vastgoed blijft het betere spaarboekje. Zeker met de historisch lage rentevoeten van vandaag. Samen met Kim De Temmerman, Product Manager Mortgage bij BNP Paribas Fortis, lichten we de hypothecaire lening door.
Met de huidige vastgoedprijzen wordt eigen inbreng steeds belangrijker.

Hoe zit het met de eigen inbreng van leners?

"Die wordt steeds belangrijker. Niet omdat de bank ernaar vraagt, maar omdat de klanten zelf beseffen dat ze meer centen nodig hebben. Bekijk de vastgoedprijzen en zet er een woonkrediet naast: dan zie je dat de eigen middelen stijgen. De boodschap aan toekomstige (ver)bouwers en kopers is om zoveel mogelijk te sparen. Je zal het geld zeker en vast nodig hebben als je op zoek gaat naar je droomwoning. Een knipoog naar de ouders kan soms ook helpen (lacht)."
"Overleg met je bank vóór je in een bepaald project stapt", luidt het advies van De Temmerman. "Bekijk wat je financiële mogelijkheden zijn."

De rentevoeten zijn momenteel laag. Hoe snel zie je ze de hoogte ingaan?

"Rentevoeten voorspellen, is zoals altijd zeer moeilijk. Ze zijn momenteel inderdaad laag en we verwachten dat het zo nog even blijft. Het is en zal in 2013 zeker nog de moeite zijn om te kopen, bouwen of verbouwen.
Staar je niet blind op één aspect van een lening, maar bekijk het hele plaatje: rentevoet, verplichtingen, schuldsaldoverzekering ...

Welke evolutie is er in het aantal hypotheekaanvragen? En wat is jouw toekomstvisie?

"De aanvragen lagen in 2012 een stuk lager dan vorig jaar. Zowel in de markt als bij ons. Maar dat is logisch: 2010 en 2011 waren twee topjaren door de groene kredieten en groene fiscaliteit. Die hebben een enorme boost gegeven. Ik verwacht dat de vraag dit jaar ongeveer hetzelfde zal zijn als in 2012."

Nog een laatste gouden tip voor koppels die een hypothecaire lening willen afsluiten?

"Ga naar je huisbankier en overleg vóór je in een bepaald project stapt. Ook al heb je nog geen concrete plannen, het is zeker aan te raden om te kijken wat je financiële mogelijkheden zijn. Overleg ook met vrienden en familie, en bespreek welke ervaringen zij hebben."
"Indien je een concreet project hebt: luister, kijk en vergelijk. Vergelijk niet enkel het tarief, maar het volledige plaatje: soort woonkrediet, rentevoet, voorwaarden, verplichtingen, bijkomende producten ... Een eerste aankoop/bouw in combinatie met een woonkrediet is één van de grote ervaringen op relatief 'jonge' leeftijd. Neem hiervoor zeker je tijd!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK