Energiezuinig bouwen én verbouwen

Niet meer alleen voor nieuwbouw

Energiezuinig bouwen is bijna een evidente keuze geworden in Vlaanderen. Dat vertellen ons de aangiftecijfers van de energieprestaties voor nieuwbouw (EPB) van de laatste jaren. Vele nieuwbouwwoningen doen het zelfs al beter dan wat de norm voorschrijft!

De BEN-norm (Bijna Energie Neutraal) bepaalt al sinds 2012 hoe weinig energie nieuwbouwwoningen mogen verbruiken voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De benodigde energie moet bovendien voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen gewonnen worden. Vanaf 2021 wordt BEN-bouwen verplicht voor nieuwbouwprojecten om zo tegen 2050 voor elke woning een energiezuinig peil te behalen.

Om bouwers te stimuleren om voor hernieuwbare energie te kiezen, werden verschillende energiepremies en subsidies ingevoerd. Die hebben hun impact trouwens niet gemist, maar het doel om elke woning energiezuinig te maken tegen 2050 is nog lang niet in zicht. Daarom heeft de overheid nu beslist om ook voor renovaties bepaalde richtlijnen inzake energie op te leggen via het Renovatiepact.

Daarbij wordt vooral ingezet op:  

Hoe de overheid energiezuinig verbouwen aanmoedigt

Om energiezuinig verbouwen te stimuleren werkte de Vlaamse regering samen met de bouwsector een plan uit om elke woning energiezuinig te krijgen tegen 2050. Voor de meeste bestaande woningen betekent dat een grondige renovatie, want ze verbruiken vaak tot de helft meer energie dan hun nieuwbouw broertjes. Een doorgaans dure investering, maar toch loont een energiebewuste renovatie zeker de moeite. Behalve de forse besparing op de energiefactuur zal bijvoorbeeld ook herverkoopwaarde van de woning namelijk aanzienlijk stijgen.

De Vlaamse overheid beseft dat 2050 nog ver weg is, maar levert nu al forse inspanningen: de energiepremies worden dusdanig hervormd dat er niet enkel financiële ondersteuning is voor de milieubewuste installaties op zich. Er is ook een financieel duwtje in de rug voorzien als het behaalde E-peil lager is (bv. E40) dan de wettelijke norm (E60). Ook passiefbouwen wordt daardoor extra gestimuleerd.

Sommige banken zullen voordelige BEN-kredieten toestaan, de overheid kent kortingen op de onroerende voorheffing toe en bij elke aankoop wordt nu ook een concreet stappenplan om slim te renoveren overhandigd.
 

BEN’t u mee?

Gaat u bouwen of verbouwen en heeft u graag wat extra informatie over energiezuinig bouwen? Dan bekijkt u best even volgende sites:

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK