Vocht in huis: kan ik de verkoper hiervoor aanspreken?

Wanneer u vochtproblemen ontdekt in een woning die u onlangs heeft gekocht, rijst al snel de vraag: kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen? Dit kan een complex onderwerp zijn, vooral als het contract aansprakelijkheid uitsluit. In deze blog leest u wat u moet weten over de juridische mogelijkheden bij vocht in huis.

Is vocht in huis een verborgen gebrek?

Als u een afgewerkte woning of appartement koopt, is de verkoper verantwoordelijk voor verborgen gebreken, ook na de verkoop. Verborgen gebreken zijn gebreken die u als koper niet heeft kunnen ontdekken bij een normaal, zorgvuldig onderzoek van het pand. Vochtproblemen vallen onder deze categorie wanneer het vocht al in de kiem aanwezig was op het moment van verkoop, zonder dat u dit kon waarnemen.

Wanneer vocht in huis een verborgen gebrek blijkt te zijn, hebt u als koper twee opties:
  1. U kunt ervoor kiezen om de woning terug te geven en de volledige koopprijs terug te krijgen.
  2. U kunt de woning behouden en een schadevergoeding eisen van de verkoper.
Belangrijk hierbij is dat u binnen een korte termijn na ontdekking van het vochtprobleem de verkoper aansprakelijk moet stellen. Alleen een schriftelijke mededeling naar de verkoper sturen is niet voldoende. U moet de verkoper daadwerkelijk dagvaarden.

Kan aansprakelijkheid voor vocht in huis worden uitgesloten?

Het is mogelijk dat in de verkoopovereenkomst clausules zijn opgenomen die de aansprakelijkheid van de verkoper uitsluiten. In de meeste gevallen zijn dergelijke clausules ongeldig als u als consument koopt van een bedrijf. Wanneer u echter een woning koopt van een andere particuliere verkoper of wanneer het om een verkoop tussen twee ondernemingen gaat, zijn deze clausules wel geldig, mits de verkoper openlijk melding heeft gemaakt van bekende gebreken.

Verzwegen vochtprobleem

Als de verkoper het vochtprobleem kende en bewust heeft verzwegen, zal een exoneratieclausule niet rechtsgeldig zijn. Het wordt aangenomen dat een professionele verkoper kennis had van de gebreken, tenzij deze kan bewijzen dat dit niet het geval is.

Geldt tienjarige aansprakelijkheid bij vocht in huis?

Naast de verborgen gebreken is er ook de tienjarige aansprakelijkheid, die vooral van toepassing is op ernstige gebreken die de stabiliteit van de woning bedreigen. Deze aansprakelijkheid geldt echter niet voor de gewone verkoper van een afgewerkte woning of appartement. U kunt deze aansprakelijkheid alleen inroepen tegen de aannemer of architect die betrokken was bij de bouw van de woning. De termijn van tien jaar begint te lopen vanaf de definitieve oplevering van het pand.

Nieuwbouwwoning in oprichting

Als u een nieuwbouwwoning in oprichting heeft gekocht, geniet u extra bescherming onder de Wet Breyne. In dit geval kunt u de bouwpromotor-verkoper aanspreken voor ernstige gebreken, inclusief vocht in huis, onder de tienjarige aansprakelijkheid.

Conclusie

Vocht in huis kan een verborgen gebrek zijn waarvoor u de verkoper aansprakelijk kunt stellen, mits u tijdig actie onderneemt. De wettelijke bescherming voor kopers is afhankelijk van de situatie, het soort verkoper en de overeenkomst. Blijf alert op vochtproblemen en zorg ervoor dat u uw rechten als koper kent wanneer u met dit soort gebreken te maken krijgt.

Heeft u last van vocht in huis? Contacteer Verhelst Vastgoed voor advies op maat.
  NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK