Uw gezinssituatie wijzigde of u kijkt nu al uit naar uw nieuwe huis, maar u hangt nog vast aan uw huurcontract? U kan uw huurcontract vroeger opzeggen, maar hoe u dat best doet, hangt van verschillende factoren af.
Bij een standaard huurovereenkomst kan schadevergoeding verschuldigd zijn
In België loopt een standaard huurovereenkomst doorgaans voor een periode van 9 jaar. De Belgische huurwetgeving voorziet dat u als huurder uw huurovereenkomst vroegtijdig kan opzeggen, maar in dat geval heeft de verhuurder wel recht op een schadevergoeding.
Die schadevergoeding bedraagt:
3 maanden huur tijdens het eerste jaar
2 maanden huur tijdens het tweede jaar van de huurovereenkomst
1 maand huur als de opzeg gebeurt tijdens het derde jaar
Er kan echter onderling steeds een andere, minnelijke schadevergoeding overeengekomen worden tussen huurder en verhuurder.
Wederzijdse rechten en plichten
Een verhuurder kan pas een einde aan zo'n standaard huurovereenkomst stellen na elke 3-jaarlijkse periode en met een vooropzeg van minstens 6 maanden. Doet hij dat niet, dan wordt het contract automatisch met 3 jaar verlengd. Enkel indien de verhuurder het pand zelf wil betrekken of dringende of nodige renovatiewerken wil laten uitvoeren, kan hij/zij het huurcontract vroeger opzeggen.
Contracten van korte duur
Tekende u een huurcontract van kortere duur, dan kan u de huurovereenkomst niet vroegtijdig opzeggen. We spreken van korte duur bij een huurperiode van 3 jaar of minder.
Het addertje onder het gras
Een huurcontract moet in principe binnen de twee maanden na de ondertekening geregistreerd worden om rechtsgeldig te zijn. Dat is in het belang van de huurder, want als het gebouw van eigenaar zou wisselen tijdens de loop van het contract is de nieuwe eigenaar verplicht om alle bepalingen van het lopende contract te respecteren.
Registratie is echter ook in het voordeel van de verhuurder. Werd het huurcontract immers niet geregistreerd, dan kan de huurder het contract beëindigen zonder opzegperiode en zonder schadevergoeding te betalen!
Een gouden tip!
Om eventuele betwistingen te vermijden, verstuurt u voor huuropzeg best een aangetekend schrijven. Zo zijn beide partijen zeker op de hoogte én staat ook de datum van uw opzeg wettelijk vast.
Verhelst Vastgoed volgt de huurwetgeving op de voet. Zowel huurders als verhuurders kunnen op onze ervaring rekenen voor deskundig advies bij vroegtijdige stopzetting van huurcontracten. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren met al uw vragen over huren en verhuren!
Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.OK