Afbraakwoning slopen en heropbouwen? 2 wijzigingen vanaf 2021

Vanaf 2021 verlaagde registratiebelasting bij slopen en heropbouwen van een afbraakwoning

Ben jij van plan een verouderde afbraakwoning te slopen en te vervangen door een nieuwe? Dan hebben we goed nieuws voor je, want vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels en die zijn in jouw voordeel!

WIJZIGING 1: Verlaging registratierechten van 6% naar 5% bij sloop en heropbouw

Volgens Minister van Wonen, Matthias Diependaele, zijn kopers in de meeste gevallen voordeliger gesteld met het slopen en heropbouwen van een afbraakpand t.o.v. een uitgebreide verbouwing. Dit vooral omwille van de strenge milieu- en EPC-wetgeving. De Vlaamse regering wil energiezuinige vernieuwbouw bovendien proactief stimuleren. Daarom zal, vanaf 2021 een verlaagd registratiepercentage van 5% i.p.v. 6% van toepassing zijn voor wie een woning koopt en die vervolgens sloopt en heropbouwt. Net zoals dat nu bij energiebesparende renovaties geldt.

Wat bij gedeeltelijke wederopbouw?

Ook in dit geval kan je het verlaagde tarief registratiebelastingen genieten op voorwaarde dat de wederopbouw van een bepaalde omvang is.

WIJZIGING 2: Tijdspanne voor bewonen van de eigendom verlengd van 2 naar 3 jaar

Een voorwaarde voor de verlaagde registratiebelasting is dat de koper, vooraleer een bepaalde periode verstreken is, de woning effectief bewoont. Sinds 1 juni 2018 was dat twee jaar vanaf de datum van de oorspronkelijke akte. In de praktijk was een periode van twee jaar echter meestal te kort om renovatiewerkzaamheden uit te voeren (zeker wanneer tevens een omgevingsvergunning aangevraagd moest worden).

Daarom besluit de Vlaamse regering deze periode te verlengen van 2 naar 3 jaar vanaf 1 juni 2020. Belangrijk om weten is dat de verlengde domiciliëringsperiode ook van toepassing is op slopen en heropbouwen. Bij dergelijke projecten is twee jaar natuurlijk niet vanzelfsprekend. Een verlenging specifiek gericht voor sloop en heropbouw was dan ook een must.

Wat als kopers zich niet tijdig domiciliëren?

De koper is aanvullende registratierechten verschuldigd wanneer hij zich te laat domicilieert. De grootorde van de boete bedraagt het verschil tussen het standaardtarief van 10% en het betaalde percentage registratierechten. Wanneer de koper 6% registratierechten betaald had, dient hij nog 4% extra bij te betalen. Tevens wordt dit bedrag nog verhoogd met een boete van 20%.

BONUS: Beschermde eengezinswoningen

Bij de aankoop van een ééngezinswoning als beschermd monument wordt het tarief van 1% toegepast, mits het gebouw voldoende energiebesparende investeringen en reparaties heeft ondergaan. De koper krijgt bovendien 5 jaar i.p.v. 2 jaar de tijd om deze werkzaamheden tot een goed einde te brengen en zich te domiciliëren in de woning. Dit is een bijkomende wijziging in de huidige regelgeving.

Vragen bij deze verlaagde registratiebelasting?

Verhelst Vastgoed volgt de vastgoedwetgeving op de voet en is perfect geplaatst om je te adviseren. Er zijn trouwens ook nog andere interessante alternatieven met je afbraakwoning of bouwgrond.

Laat ons met je meedenken!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK