Vastgoed kopen met vennootschap, een goed idee?

Overweegt u een woning of appartement te kopen om te verhuren aan derden, dan rijst de vraag of u het vastgoed beter koopt met uw vennootschap of privé. Verhelst Vastgoed bespreekt de fiscale argumenten rond vastgoed kopen met vennootschap en geeft interessante details en weetjes.

Voordelen van vastgoed kopen met vennootschap

Meer kosten aftrekbaar

De vennootschap kan alle kosten gerelateerd aan het vastgoed aftrekken voor de vennootschapsbelasting, zoals afschrijvingen, interesten, onroerende voorheffing, brandverzekering, notariskosten, verbouwingswerken en registratiebelasting of btw.

Dit kan leiden tot een de facto niet-belasting van de huurinkomsten bij grote renovatiekosten. Bovendien kunnen de afschrijvingen gespreid worden over de jaren heen, wat kan leiden tot een optimalisatie van de belastingdruk.

Voordelen in successieplanning

Bij het schenken van aandelen van uw patrimoniumvennootschap zijn de schenkbelastingen lager dan bij een onroerende schenking. Dit kan interessant zijn als u een groot vastgoedpatrimonium wilt opbouwen.

Bovendien kunt u bij de overdracht van aandelen in een vennootschap gebruikmaken van de zogenaamde "doorschuifregeling", waardoor de overdracht fiscaal neutraal kan plaatsvinden.

Bescherming tegen persoonlijke aansprakelijk-heid

Door het vastgoed via de vennootschap aan te kopen, kan uw persoonlijke aansprakelijkheid beperkt worden bij eventuele geschillen of aansprakelijkheidsclaims die voortvloeien uit de verhuur van het pand.

Nadelen van vastgoed kopen met vennootschap

Belastbare huurinkomsten en meerwaarde

De vennootschap zal belast worden op alle huurinkomsten en eventuele latere meerwaarde bij verkoop van het pand. Dit is vaak niet het geval in de personenbelasting.

Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 25%, terwijl kmo's onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een verlaagd tarief van 20% (voor de eerste € 100.000).

Belasting op winstuitkering

Wat overblijft na de heffing van de vennootschapsbelasting moet u nog uit de vennootschap halen, bijvoorbeeld via een dividend. Hierop moet u roerende voorheffing betalen, waardoor de inkomsten nogmaals belast worden. Deze roerende voorheffing bedraagt momenteel 30%.

Complexiteit van het beheer

Het beheren van vastgoed via een vennootschap kan leiden tot een toename van de administratieve lasten en vereist meer boekhoudkundige en juridische kennis.

Vastgoed kopen met vennootschap of privé aankopen?

Privé aankopen is meestal voordeliger, omdat bij niet-professionele verhuur de inkomsten forfaitair belast worden en eventuele meerwaarde meestal niet belastbaar is na vijf jaar. De kosten zijn echter niet aftrekbaar. Bovendien is de administratieve last bij privéaankoop lager, wat het beheer eenvoudiger maakt.

Enkele bruikbare tips over vastgoed kopen met vennootschap

Vastgoed kopen met vennootschap in ‘t kort

Hoewel vastgoed kopen met vennootschap enkele voordelen biedt, zoals aftrekbare kosten, successieplanning en bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, zijn er ook nadelen zoals belastbare huurinkomsten, meerwaarde en de complexiteit van het beheer.

Over het algemeen is het kopen van een beleggingspand via een vennootschap niet de beste optie. Het is belangrijk om uw persoonlijke situatie en doelen zorgvuldig af te wegen alvorens een beslissing te nemen.

Overleg met Verhelst Vastgoed

Overleg met Verhelst Vastgoed helpt u om de juiste keuze te maken op basis van uw specifieke omstandigheden. Maak meteen een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK