Dit verandert er in 2020 in de vastgoedwetgeving

De afschaffing van de woonbonus, verlaagde registratierechten, strengere EPC- en dakisolatienormen en verplichte rookmelders. Dat zijn de voornaamste wijzigingen qua vastgoedwetgeving voor 2020 in een notendop. We lichten deze 4 aandachtspunten kort en duidelijk aan je toe.

1) Lagere registratierechten

Eind 2019 zette een plotse aankondiging van de Vlaamse regering de vastgoedsector op zijn kop. De populaire woonbonus (het fiscaal voordeel voor hypothecaire kredieten, nvdr) vanaf 2020 afgeschaft. Een financiële opdoffer voor iedereen die droomde van een betaalbare eerste woning. Gelukkig kwam er ook wat goed nieuws uit de bus, want de registratierechten voor de aankoop van een woning dalen van 7 naar 6%. Geen K.I. gebaseerd groot beschrijf (10%) of klein beschrijf (5%) meer dus. Hoe zit dat nu precies met die nieuwe registratiebelasting?

De registratierechten berekenen je zo

Hoeveel registratiebelasting je precies gaat betalen, hangt af van verschillende factoren en voorwaarden. Je betaalt slechts 6% registratierechten in plaats van het standaardtarief (7%) als:
Opgelet: De verlaagde registratiebelasting geldt dus niet voor de aankoop van bouwgrond, vruchtgebruikconstructies, vastgoedruil of aankopen door rechtspersonen!

Extra korting

Bovenop de verlaagde registratiebelasting kan je extra korting verzilveren voor de aankoop van een bescheiden woning. Die mag dan maximaal 200.000,00 € kosten (of 220.000,00 € in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel). MEER OVER VERLAAGDE REGISTRATIERECHTEN VANAF 2022

2) Strengere isolatienormen

Alle eigen woningen en huurpanden moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan strengere isolatienormen.

Dakisolatie 2020

Nieuwe woningen die al in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen automatisch aan de nieuwe dakisolatienormen. Oudere woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, moeten een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) halen. Afhankelijk van de gebruikte materialen komt dit de praktijk doorgaans overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm.

Als je woning niet aan de nieuwe dakisolatienorm voldoet, riskeer je dat een woninginspecteur je 15 strafpunten toekent. De Vlaamse Overheid kan je woning hierdoor ongeschikt verklaren, waardoor je ze niet meer mag verhuren.

Dubbele beglazing

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle ramen (ook in huurwoningen) voorzien zijn van dubbel glas. Ook hier riskeer je strafpunten als de dubbele beglazing ontbreekt.

3) Rookmelders verplicht

Voortaan moet je op elke verdieping van je woning een rookmelder plaatsen. Verhuurders moeten deze aankopen en (laten) installeren. De huurder is daarna verantwoordelijk voor het onderhoud en de tijdige vervanging van batterijen.

Voldoe je als verhuurder niet aan deze verplichting (= strafbaar), dan krijg je niet het nodige conformiteitsattest om je woning te verhuren.

4) Nieuwe EPC-verplichtingen voor mede-eigenaars

Vanaf 1 januari 2022 moeten de mede-eigenaars van een meergezinswoning of appartementsgebouw een EPC-attest kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Bijvoorbeeld voor de vloer, buitenmuren of het dak.

Vanaf 2020 kunnen mede-eigenaars energiedeskundigen inschakelen voor advies om de verplichte attesten binnen de 2 jaar te halen.

MEER OVER DE NIEUWE EPC-VERPLICHTINGEN

Klaar voor de toekomst?

Heb je nog vragen over dit artikel of wil je jouw vastgoedplannen voor de toekomst vrijblijvend bespreken met onze vastgoedspecialisten?

STUUR ONS EEN BERICHT




Bronnen:

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK